22.4.2011

Numer 50 (2/2011)

Magazyn WINO dostępny jest też w wersji mobilnej.


 

 

Pierwszy łyk

Notatki spod korka

Winogranie

Wina Ewy

Wydarzenia

  • 100 pamiętnych win. 50 numerów Magazynu WINO

Monografie. Chorwacja - mały kraj, wielkie wina

Świat

  • Marlborough - winiarskie serce Nowej Zelandii
  • Nowe roczniki na 150-lecie Włoch
    • Amarone: na własną odpowiedzialność
    • Chianti Classico: powrót do owocu
    • Chianti Rùfina: starego stylu juz nie ma
    • Vino Nobile di Montepulciano: stracona szansa
    • Brunello do Montalcino: astroinflacja
    • Vernaccia di San Gimignano: czekając na Gauby'ego
    • Taurasi: obróbka duszy rogatej
    • Sycylia: w poszukiwaniu tożsamości
    • Od eno-durnoty do wina prawdziwego. Wywiad z Franco Zilianim

ABC wina

Kulinaria

  • Wino i jedzenie. Na ostro w Opasłym
  • Szefowie kuchni. Melon na ceracie - rozmowa z Agatą Wojdą
  • Restauracje. Policzki, pasternak i poznańska pyra

Winiarskie zakupy

  • Nowości
  • Biała Loara: jest lepiej, ale...
  • Grenache kontra garnacha

 

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wzdłuż wybrzeża

Dalmacja jest źródłem win, które najczęściej trafiają w ręce podróżujących po Chorwacji turystów. Każda wyspa i zakątek wybrzeża tworzą tu osobny, warty poznania mikroświat. Pelješac: ojczyzna mocy Ten półwysep leżący na północ od Dubrownika, w miejscu, gdzie kilkukilometrowy dostęp do morza ma Bośnia, ma tak dziwny kształt, że w istocie... więcej »

Artykuł
Ilok: Oldskul o zapachu róży

Chorwaci lubią mówić, że w Iloku Wschód spotyka Zachód. Kilkutysięczne miasto jest sercem winiarskiego regionu sremskiego (Srijem), a położenie zawsze predestynowało je do bycia ważnym świadkiem historii, także tej najnowszej. To również jedno z najciekawszych w Europie siedlisk dla gewürztraminera.Starożytna Syrmia została podzielona między Serbię a... więcej »

Artykuł
O kuchni chorwackiej

Stosowniejsza byłaby liczba mnoga, ponieważ odmian chorwackiej kuchni jest co najmniej kilka, a prawdziwi znawcy zapewne potrafiliby wyróżnić kilkadziesiąt. Wiedzę o nich mam niedużą, więc napomknę zaledwie o tym, czym nas raczono na Istrii, a czym w Sławonii. Kuchnia istriańska od stuleci pozostaje pod wpływem weneckiej, zaś nazwy wielu produktów pochodzą z włoskiego.... więcej »

Artykuł
Chorwacja - dossier

W wakacje Chorwację nawiedza około pół miliona polskich turystów. Pielgrzymujemy na wschodnie wybrzeże Adriatyku od chwili, gdy ucichły strzały nad Dubrownikiem. Chorwacja, ten – jak lubi się reklamować – „mały kraj na wielkie wakacje” zauroczył nas krajobrazami, czystym morzem, otwartością gospodarzy. Z czasem też zaczęliśmy odkrywać jego znakomitą... więcej »

Artykuł
Works in progress

Chorwaccy winiarze mają do zaoferowania światu różnorodność i oryginalność. Trudno nie odnieść wrażenia, że przemysł winiarski w tym bałkańskim kraju dopiero „staje się”, a obserwowanie tego procesu i współuczestniczenie w nim jest bardzo pociągające. O wadach i zaletach, szansach i problemach winiarstwa w Chorwacji z Željko Suhadolnikiem redaktorem... więcej »

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Kalendarium imprez
02.12

So

Festiwal Wina Bachanalia

Zamek Ryn, pl. Wolności 2, Ryn

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ