19.4.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: Pomarańczowa trufla z cointreau


fot. ChilliBite.pl

Łączenie wina z czekoladą budzi kontrowersje. Ten mariaż dzieli winomanów na gorących jego zwolenników i twardych przeciwników. W łączeniu wina z czekoladą zasada może być taka: im bardziej gorzka czekolada, tym wytrawniejsze powinno być wino. Ale… może też być odwrotna. Co wybraliby redaktorzy Magazynu WINO podając mokry, ciężki deser na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem cointreau? Poniżej sugestie Ewy Wieleżyńskiej (EW), Ewy Rybak (ER), Tomasza Prange-Barczyńskiego (TPB) oraz Tomasza Kurzei (TK).

EW: Czekolada w moim przekonaniu fatalnie, wbrew powszechnym przekonaniom, paruje się z większością czerwonych win. Ze względu na nuty pomarańczy poleciłabym tokaj (6-puttonyos od Dobogo).

ER: Sięgnęłabym po porto (tawny, vintage), ale może też po Barolo Chinato ze względu na jego ziołowo-korzenne nuty, które dobrze wypadają w połączeniu z gorzką czekoladą.

TPB: Po takim deserze najchętniej napiłbym się czarnej gorzkiej herbaty. Jeśli musi być alkohol, niechaj będzie to wymienione w przepisie cointreau – jeśli wino, sięgnijmy po kieliszek dobrze dojrzałego pedro ximéneza, w którym lubi pojawić się pomarańczowa nutka (to jednak para z kategorii superciężkiej).

TK: Nie dość, że mamy tu gorzką czekoladę, to jeszcze takież migdały, a na to wszystko również gorzki i mocny alkohol. Jedyną szansę widzę tu dla vin doux naturel w wersji czerwonej czyli Maury lub Banyuls, koniecznie nieco już wiekowego, mocno oksydowanego, ewoluującego w kierunku nut kawowo-miodowych.

Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny deser. Przepis znajdziesz na ChilliBite.pl.

(er)

Zdjęcia (1)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (2)

Mario CrostaDodane: 19.04.2012

Zgadzam sie ze wszystkimi propozycjami. Gratulacje redaktorom za proponowane, udane, polaczenia! Nie wiem jaki jest % kakao w tej czekoladzie a to ustalaloby roznice. Dodalbym takze Recioto di Soave lub Vin Santo Occhio di Pernice.

Odpowiedz
Krzysztof RudzińskiDodane: 10.05.2012

przypadły mi do gustu wyboru obu pań (-->EW!) ale i TPB także celny w opinii(jak zwykle).Pozdrowienia dla wszystkich winne ! <br />

Odpowiedz



Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

01.12

Pt

Festiwal Wina Bachanalia

Zamek Ryn, pl. Wolności 2, Ryn

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ