31.5.2012 Redakcja ,

Wino i jedzenie: szparagi lub pstrąg

 
Tarta z ricottą i szparagami | fot. ChilliBite

Sezon na szparagi trwa. Tym, dla których szparagów nigdy dość, polecamy przepis na wiosenną prostotę i bardzo szybkie, niezobowiązujące danie. Delikatne francuskie ciasto, puszysta ricotta ze słodkawymi suszonymi pomidorami i odrobiną kruszonych płatków chilli, a na wierzchu jędrne, chrupiące szparagi. A wino? Oto, co radzą Ewa Wieleżyńska (EW) i Tomasz Prange-Barczyński (TPB).

EW: Znowu mamy szparagi i znowu danie pełne umami (szparagi, suszone pomidory, parmezan). Podałabym białe wino dojrzewane na osadzie - np. niefiltrowane, butelkowane z osadem drożdżowym prosecco Malibrán sprawdzi się świetnie. Wystarczająco pełne i kremowe, by unieść ricottę, zarazem wysokokwasowe, co nie uczyni połączenia mdłym, i dostatecznie słone, by współgrać z szuszonymi pomidorami i parmezanem.

TPB: "Mówi się", że suszone pomidory (które będą w tej tarcie grały pierwsze skrzypce, jeśli chodzi o intensywność smaku) otwierają drzwi dla nowoświatowego chardonnay (tego w niebeczkowej wersji). Często słodkawy aromat tych win nie przystaje mi jednak zupełnie do szparagów (choć może dobrze współgrać z serem). Dlatego trzymałbym się innego pomidorowego pewniaka - wytrawnego rosé i to w wersji najbardziej konserwatywnej, lekkiej, mocno kwasowej i bladoróżowej. Sięgam po Prowansję.

 

 
Tarta z wędzonym pstrągiem | fot. ChilliBite

Znudzonym szparagowym sezonem sugerujemy wypróbowanie innego przepisu: delikatna tarta z wędzonym pstrągiem - bardzo kruche ciasto z orzechami włoskimi, lekkie, kremowe wnętrze na bazie mascarpone i chrzanu z mnóstwem świeżego koperku i kawałkami wędzonego pstrąga. Całość uzupełniają żółte cherry pomidorki. To doskonała propozycja na wiosenno-letni piknik na trawie.

TPB: Para nie jest oczywista, bo chrzan lubi się jednak bardziej (jeśli w ogóle) z czerwonym winem, a choć nie jestem ortodoksyjnym przeciwnikiem podawania czerwonych win do ryby, w przypadku wędzonego pstrąga to jednak nie mój smak. Najbezpieczniejsze wydaje mi się połączenie z sherry fino, tyle, że nie wszyscy sherry lubią. Białe wino powinno mieć w tej parze jakąś nutę szorstką, nie może być też zbyt subtelne (chrzan!). Może zatem balatoński lub egerski olaszrizling, juhfark z Somló, w sumie też bardziej wyrazisty, relatywnie prosty silvaner z Frankonii, grüner veltliner z Weinviertel, a nawet dobrze zrobiony müller-thurgau.
 

Przepis na obydwie tarty znajdziecie na blogu ChilliBite: tarta z wędzonym pstrągiem tu, a tarta z ricottą i szparagami - tu.

Zdjęcia (2)

Warto przeczytać

Artykuł
Wino w kuchni

Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne Felietony Tadeusza Pióro | Sery, oliwy i inne smakołyki | Warsztaty kulinarne

Artykuł
Paweł Oszczyk. Dlaczego zostałem kucharzem?

Z Pawłem Oszczykiem, szefem kuchni w restauracji warszawskiego hotelu Le Régina, jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce, rozmawia Tomasz Prange-Barczyński Magazyn WINO: Czy pamiętasz pierwszą przygotowaną przez siebie potrawę? Paweł Oszczyk: Pierwsze kroki w kuchni stawiałem dość wcześnie. Gdy miałem 6 lat, do osiągnięć zaliczały się samodzielnie przygotowany kisiel... więcej »

Artykuł
Carmenère do curry?

Chilijska agencja Wines of Chile rozpoczęła nową kampanię promocyjną, której celem ma być przekonanie miłośników kuchni hinduskiej, a zwłaszcza hinduskich wersji curry, że wina robione z dużym udziałem gron odmiany carmenère znakomicie łączą się z tym typem kuchni. Curry stwarzało dotąd sporo problemów przy doborze odpowiedniego wina, zwłaszcza jeśli rzecz... więcej »

Artykuł
Czas gęsi

Już ponad 100 polskich restauracji serwuje w okolicach Świętego Marcina menu oparte na gęsinie. Tradycja jednak wraca?

Artykuł
ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego. Dzień był listopadowy, dżdżysty i przenikliwie chłodny. W dodatku wcale nie w Szampanii, a na zachodnim skraju Panonii, kilka kilometrów od jeziora Nezyderskiego. Byliśmy po długiej, porannej degustacji burgenlandzkich win i kiedy pani domu... więcej »

Artykuł
List do rzeźnika

Czy Wasz rzeźnik także prosi o email w sprawie smaku sprzedanego steka? Ten z Montalcino tak.  

Komentarze (0)

Brak komentarzy



Kalendarium imprez
27.10

Pt

Stilnovisti XII Grand Prix Magazynu Wino 2017

Tor Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, Trybuna C

01.12

Pt

Festiwal Wina Bachanalia

Zamek Ryn, pl. Wolności 2, Ryn

Do góry

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER


Ta strona korzysta z ciastek - małych plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika - celem ułatwienia korzystania z serwisu poprzez zapisywanie informacji o takich akcjach użytkowników jak np zalogowanie. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj »

ZAMKNIJ